Teknoloji

Chery akıllı robot sektörüne adım atıyor

İSTANBUL (İGFA) – Çin’de otomotiv ihracatının lider markası Chery, otomotivdeki uzmanlığını yeni nesil teknoloji alanında da sergileyeceği yeni bir adım daha attı.

Gelişmiş Ar-Ge gücü ve üst düzey teknolojik akımlara uyum sağlayan operasyon yeteneğiyle Chery, gelişim alanlarına robotik teknolojiyi de ekledi. Aimoga şirketi ile iş birliğine imza atan Chery, bu kapsamda Somutlaştırılmış Yapay Zeka’ya sahip iki ayaklı robot Mornine’yi, yaklaşan CEO temalı konferansta ilk kez sahneye çıkarmaya hazırlanıyor.

Boston Dynamics’in, var olan en ünlü ikonik iki ayaklı robot olan Atlas’ı geri çekmesi hem teknoloji endüstrisinde hem de kamuoyunda büyük ilgi uyandırdı. Bu hamle, robotik teknolojisinin gelecekteki gidişatı ve potansiyel gelişim yönleri hakkında soruları gündeme getirdi. İnsansı robot biliminde çığır açan Atlas, olağanüstü hareketliliği ve etkileyici dinamik denge yetenekleriyle dünya çapında tanındı ve bu yolda çok sayıda kilometre taşına imza attı. Atlas’ın kullanımdan kaldırılması, aynı zamanda robotik alanının daha kapsamlı gelişim yörüngesini yansıtan bir mikrokozmos görevi de görüyor. Bunun dışında robotik teknolojisinin hızlı gelişiminin ve sürekli yenilenmesinin altını çizerek sektördeki gelişmelerin dinamik doğasını ortaya koyuyor. Ayrıca bu gelişmeler iki ayaklı robotlarla sınırlı da değil. Farklı robot türlerini de kapsayarak robotik alanını geniş ve dinamik bir geleceğe doğru itiyor. Bu kapsamda Chery ile Aimoga arasındaki işbirliği daha da dikkat çekici bir gelişme haline geldi. İki şirketin ortak ürünü olan Mornine, elektromotorlar batarya enerjisiyle çalışıyor ve Atlas’ın hidrolik sistemini esas alıyor.

Her ne kadar Atlas’ın zorlu arazilerdeki etkileyici gücü ve performansıyla boy ölçüşemese de Mornine, ölçeklenebilirlik ve maliyet etkinliği açısından öne çıkıyor. Bu da onu büyük ölçekli üretim ve ticarileştirme için ideal kılıyor. Mornine, insan benzeri silikon biyomimetik malzemeden üretilen yüzüyle son derece biyomimetik bir tasarıma sahip.

Bu malzeme gerçekçi görsel efektler ve dokunsal hisler sunmak üzere tasarlandı. Üstelik Mornine, konuşma, gülümseme ve ağzını açma gibi ifadeleri ikna edici bir şekilde ifade ederek insanın ağız ve yüz kas hareketlerini canlandırabiliyor.

Mornine, robot teknolojisiyle entegre edildiğinde modelin dilini anlama ve üretme yeteneklerini kullanmasına olanak tanıyan Büyük Dil Modelleri (LLM’ler) ile donatıldı. Bu yetenek, Mornine’ın insanlardan gelen sözlü veya yazılı komutları doğru bir şekilde yorumlamasına ve bunları belirli eylem stratejilerine dönüştürmesine olanak tanıyor.

Rutin soruları ustaca ele alıyor, zamanında yaşamla ilgili hatırlatmaları yapıyor, sağlık yönetimine yardımcı oluyor, yaşlı bakımı ve çocukların eğitimini destekliyor ve temizlik ve yemek pişirme gibi ev işlerini üstleniyor. Mornine bu aşamada insanların hayatlarına derinlemesine dahil olan, bakıcı bir aile üyesine benzer bir rol üstleniyor. Böylece yaşam kalitesini önemli ölçüde artırıyor ve hane halkı üzerindeki yükleri hafifletiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu